Spoj jazza i grafičkog dizajna

Spoj jazza i grafičkog dizajna

“Plakat mora zvučati! Uvijek se trudim postići dijalog između zvuka i slike” piše Niklaus Troxler, koji je svjetsku slavu dobrim dijelom stekao zahvaljujući uracima u kojima je spojio svoje dvije strasti – jazz i grafički dizajn.

Dizajniranjem plakata za jazz koncerte koje u posljednjih četrdeset godina organizira u svom rodnom gradu Willisau, stekao je prepoznatljivi stil, a neki od njegovih plakata zahvaljujući ponajviše nekolicini knjiga i izložbi u MoMA-i u New Yorku već su postali klasici. Među njima su McCoy Tyner Sextet (1980.), Dexter Gordon Quartet (1978.), Don Pullen Quartet (1978.), A Tribute to the Music of Thelonious Monk (1986) te plakat za Cecil Taylor (1989.). Troxler je za svoj rad dobio mnoge nagrade uključujući Cultural Prize of Central Switzerland (1982.) i 22 Swiss posters of the year, kao i višestruke nagrade švicarskog, njujorškog i europskog Art Directors kluba te njujorškog i tokijskog Type Directors kluba. Svoje plakate, osim u MoMA-i u New Yorku, izlagao je na mnogim izložbama te u galeriji Raeber u Luzerneu i galeriji Reinhold u New Yorku.

Samostalna izložba Niklausa Troxlera, dobitnika Grand Prix-a Zgrafa 10, bit će otvorena u galeriji No zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti 16. ožujka u 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 5. travnja. Osim izložbe, 17. ožujka u 18 sati u dvorani Gorgona MSU-a Niklaus Troxler održat će predavanje Slika i zvuk. U sklopu istog programa Zgraf/Riječi održat će se i predavanja ostalih članova Međunarodnog ocjenjivačkog suda.
Zgraf 11 održava se od 15. ožujka do 5. travnja na nekoliko lokacija u Zagrebu: u Domu HDLU-a, MSU-u, Galeriji ULUPUH, galeriji Permanenta i SC-u.